Mudroom Magnificence

BedfordBrooks: Maximising Space and Style 

The team at BedfordBrooks Design is thrilled to be starting our new relationship with Village Living Magazine, and as we ‘enter’ this exciting partnership, we thought it fitting to showcase one of our most recently completed projects – A ground floor entrance and mudroom in a beautiful family home in Forest Hill, designed by the firm’s Principal, Peter Brooks himself.

Principal Peter Brooks of BedfordBrooks Design Inc.

For many of us, our entrance areas and/or mudrooms are the first place we enter when arriving home after a busy day. For our clients, a family of four with two young children, this space had to be well-designed with ample storage and an efficient layout.

Designer Combos

A combination of closed-door and open shelving provides an abundance of storage and hanging space to house everything from boots, shoes, coats and sports gear, and beyond. 

Ample shelving provides space for baskets of varying sizes to corral a plethora of smaller, miscellaneous items, while maintaining easy access without visual clutter, and resulting in a welcoming organic feel against a backdrop of grey custom millwork.

Having designed commercial and residential spaces for the past 15 years, Peter Brooks’ reputation as a visionary is definitely evident in the decorative details throughout this mudroom.

Tidy Trimmings

A generous cushioned bench and decorative deer head hooks installed above are for those easy-to-access items that allow family members of all sizes to hang their belongings and still have a space that looks tidy and organised. 

Ample shelving provides space for baskets of varying sizes to corral a plethora of smaller, miscellaneous items, while maintaining easy access without visual clutter

Personal storage lockers with screen doors also provide a separated space for each person so that everyday or seasonal things can be easily stored, found and retrieved.

Clean and Classic 

The floor tile was selected to provide a clean, modern-yet-classic look, with the added benefit of being very easy to maintain, and not slippery when wet.

The millwork was painted a dark grey to complement the sophisticated aesthetic of the rest of the home, and also helps keep the space looking clean and pristine with all the incoming and outgoing traffic, especially with young ones.

The birds in flight wallpaper lends a fun and whimsical flair to the back wall space and creates a feeling of being outdoors and connecting to nature in a space that could easily feel more utilitarian, especially without any windows in close proximity.

Benjamin Moore‘s Decorators White (CC-20) is painted on all the remaining walls surrounding the custom built-ins to balance the darker colour of the millwork and to keep the room feeling light, fresh and welcoming!

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.